[TUT] Hoe voer ik mijn koeien?

Handige weetjes of een goeie tutorial geschreven? Laat het ons weten en wij plaatsen hem voor je!

[TUT] Hoe voer ik mijn koeien?

Berichtdoor mike_v » 07 jan 2016, 18:28

Afbeelding

Voorwoord

Hallo allemaal,
Omdat er op het forum meerdere vragen verschijnen over het voeren van de koeien, Heb ik hier een TUT over gemaakt waarin ik stap voor stap ga uitleggen hoe je dit nu aanpakt. Ik heb deze TUT hoofdzakelijk geschreven voor diegenen waarbij fs 2015 de eerste game uit hun serie is of mensen die fs 2013 hebben overgeslagen en rechtstreeks van fs 2011 naar fs 2015 zijn gekomen.

Inhoudsopgave:

Inleiding
Deel 1: Koeien verzorgen met de standaardmachines.
Hoofdstuk 1: Rondleiding op de standaardkaarten bjornholm en westbridge hills
1.1: bjornholm
1.2: westbrigde hills
Hoofdstuk 2: de voorbereiding van alle voederproducten.
2.1: kuilvoer
2.1.1: kuilvoer op basis van mais
2.1.2: kuilvoer op basis van gras
2.2: hooiproductie
2.3: stroproductie
Hoofdstuk 3: Het voeren van de koeien.
3.1: kuilvoer
3.2: hooi
3.3: stro
3.4: mengvoer
Hoofdstuk 4: Afvoer van de (rest)producten
4.1: melk
4.2: vaste mest
4.3: vloeibare mest.Deel 2: Koeien verzorgen met mods

Inleiding + lijstje met mods
Hoofdstuk 1: de voorbereiding van alle voederproducten.
1.1: kuilvoer
1.2: hooiproductie
1.3: stroproductie
Hoofdstuk 2: Het voeren van de koeien.
1.1: kuilvoer
2.2: hooi
2.3: stro
2.4: mengvoer
Hoofdstuk 4: Afvoer van de (rest)producten
4.1: melk
4.2: vaste mest
4.3: vloeibare mest.
Tips en tricks voor makkelijk werken.

Deel 1: koeien verzorgen met standaardmachines

Inleiding.

Goed voeren is belangrijk voor de “ goede gezondheid” van je dieren. De koeien in farming simulator 2015 hebben de volgende producten nodig voor een goede productie: hooi, stro, kuilvoer en mengvoer. Des te minder verschillende producten de koe ter beschikking heeft, Des te minder melk ze produceert. (bv. Met een product geeft ze 25% van haar maximale productie, Bij 2 producten geeft 50% van de max opbrengst, enz. ) Dit cijfer kan je terugvinden onder het i menu en dan op het pijltje bovenaan klikken tot je een tabblad van dieren tegenkomt.
Hieronder staat tabel met de voederproducten en hetgene de koe zal produceren als zij dit krijgt:

Hooi: Melk - Vl. mest
Stro: Melk - Vl. mest - Stalmest
Kuilvoer: Melk - Vl. mest
Mengvoer: Melk - Vl. mestHoofdstuk 1: Rondleiding op de boerderij

1.1 bjornholm

Spoiler: show
Afbeelding

1. stal met binnenvoerbak
2. buitenvoerbak
3. sleufsilo
4. (vloeibare) mestkelder
5. (vaste) mesthoop


1.2 westbrigde hills

Spoiler: show
Afbeelding
1. stal met binnenvoerbak
2. buitenvoerbak
3. sleufsilo
4. (vloeibare) mesttank
5. (vaste) mesthoop


Hoofdstuk 2: de voorbereiding van alle producten

2.1 kuilvoer

Spoiler: show
: Kuilvoer maken kan op verschillende manieren en met verschillende machines
2.1.1. : Kuilvoer maken op basis van mais : Zaai een veld mais in, (andere gewassen gaan ook, maar mais geeft de meeste opbrengst) Afbeelding

Als deze volgroeid is neem je de maishakselaar om dit oogsten. In de basisuitrusting van het spel zitten 2 machines die hiervoor kunnen dienen.

Afbeelding

Het grote verschil van een maishakselaar vs. Een maisdorser is dat een hakselaar geen opvangtank heeft. Bijgevolg dien je met een kar bij de hakselaar te rijden om het hakselgoed op te vangen. Hieronder een opsomming van enkele mogelijkheden voor de opvang
Afbeelding

Voor deze methode is het noodzakelijk om een werker (h) op de hakselaar te zetten.

Afbeelding

Slechts enkele trailers kunnen aan de hakselaar gekoppeld worden.

Afbeelding


Als je kar vol is breng je hem naar de koeienboerderij, Daar staat een sleufsilo waar je het hakselgoed kan kiepen. vul je silo minstens 10 procent en rijd er enkele keren met de trekker over tot de verdichting op 100% staat. Dek de silo af en wacht tot deze gefermenteerd is.

Afbeelding

2.1.2. Kuilvoer maken op basis van gras: De eenvoudigste wijze om gras om te zetten in kuilvoer is (indien je deze hebt) om op de krone zelfrijder hakselaar een ander maaibord dan het gebruikelijke maisbord en hiermee rechtstreeks over het volgroeide gras te rijden. (Zie verder bij kuilvoer op basis van mais)

Afbeelding

Met deze bek kan je naast gras ook koolzaad, gerst en tarwe malen om kuilvoer van te maken.
Tenslotte zijn er nog meerdere alternatieven mogelijk, De voorbereiding is hetzelfde, dus daar gaan we mee beginnen.
Neem een maaier en maai een stuk gras, Droog dit vervolgens met de hooischudder* en leg het op rijtjes met de hark.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

*: Drogen is alleen noodzakelijk bij het persen van hooibalen, Zie hieronder.

Deze rijtjes kunnen nu op 3 verschillende wijzen van het veld gehaald worden.

Met de krone zelfrijder + aangepaste bek

Afbeelding

Met de opraapwagen

Afbeelding

Bij alle bovenstaande wijzen dient de kar leeggemaakt te worden in de sleufsilo op de koeienboerderij en “afgewerkt” zoals eerder beschreven bij “kuilvoer maken op basis van mais”

Met de ronde balenpers en de balenwikkelaar.
Belangrijk: Alleen ronde balen kunnen gewikkeld worden. Vierkante niet.
Deze techniek heeft als voordeel dat, eenmaal de balen gewikkeld zijn, Deze niet moeten fermenteren. Deze kunnen rechtstreeks in de voermengwagen gestort worden.
Eenmaal gewikkeld kan je ze met de automatische balenlader (voor ronde balen) naar het koebedrijf voeren. Zet deze ergens waar niet in de weg staan.

Afbeelding


2.2 hooiproductie

Spoiler: show
De voorbereiding is hetzelfde als het maken van gewikkelde balen. Dus eerst gras maaien, Dit drogen met de hooischudder en tenslotte op rijtjes leggen met de hark. Deze hooirijen mogen zowel met een ronde als een vierkante pers geperst worden. Als je voor ronde balen kiest, Mag je ze niet wikkelen. Na het persen kan je ze met de juiste automatische balenlader naar het koeienbedrijf brengen. Je kan ze ook manueel met een voorlader en een platte wagen naar het bedrijf brengen, Maar ik adviseer toch de automatische lader. Afbeelding


2.3 stroproductie

Spoiler: show
Hiervoor heb je een veld graan nodig (tarwe of gerst) en een maaidorser. Let erop dat de stro versnipperaar uitgeschakeld is. Het graan dat in tank van de oogster zit mag je verkopen, Dit hebben we niet nodig bij de koeien. Het persen van het stro is identiek aan dat van het hooi.
Afbeelding

Afbeelding


Hoofdstuk 3: het voeren van de koeien

3.1 kuilvoer

Spoiler: show
Kuilvoer dient alleen bij de aankoop van de eerste dieren gegeven te worden, Zolang er mengvoer in de voerbak zit, Eten ze geen kuilvoer. Het is dus in principe voldoende om, onafhankelijk van het aantal koeien dat je hebt/wilt hebben, met de voorlader/verreiker/… een bak kuilvoer uit de sleufsilo te halen en deze in de voerbak leeg te kappen. Afbeelding


3.2 hooi

Spoiler: show
Net zoals bij kuilvoer, Is een eenheid (1baal) voldoende voor de je dieren, Er wordt toch niet van gegeten zolang er mengvoer is. Het enige verschil is dat je nu die baal niet rechtstreeks in de voerbak mag gooien. Deze baal dient in een mengvoerwagen gemalen te worden, Deze mengvoerwagen kan geleegd worden bij een van de voederbakken. Voor dit werkje kan je beide voermengwagens gebruiken, Een stroblazer is hiervoor niet geschikt. Afbeelding


3.3 stro

Spoiler: show
Stro is een actief product en moet dus regelmatig aangevuld worden. Het beste is om de stal altijd tot maximum te vullen, Wanneer de bak vol is stopt het vullen automatisch. Als je probeert verder te vullen verschijnt er een melding op het scherm wanneer dit het geval is. Voor stro in de stallen te doen kunnen in principe de 3 voedermachines van het spel ingezet worden. Giants heeft hiervoor de stroblazer in het spel gestopt, maar een klassieke voerwagen gaat ook. Belangrijk bij het gebruik van een voederwagen is wel dat je dan een 2de exemplaar nodig hebt voor het mengvoer omdat er (standaard) op het koebedrijf geen opslag voor stro/mengvoer aanwezig is.
Stro wordt alleen aangenomen aan de stalvoerbak.
Afbeelding


3.4 mengvoer

Spoiler: show
Mengvoer is eigenlijk een mengeling van bovenstaande producten, Mengvoer kan (uiteraard) niet gemaakt worden met een stroblazer. Om goed mengvoer te krijgen Moeten de producten in de juiste verhouding gemengd zijn. Ik geef voor beide standaardwagens 1 “recept” mee, Maar het staat je vrij om dit recept aan te passen. Ook wanneer je een mod voerwagen gebruikt, Zal je even moeten rekenen hoeveel er van elk product in moet. Voor meer uitleg hierover: zie dit hoofdstuk uit deel 2
hooi stro Kuilvoer
Zelfrijder 1 baal 1 baal 1 baal/ aanvullen met schep
Getrokken model 2 balen 1 baal 1 baal/ aanvullen

Mengvoer is, net als stro een actief product, Dus het beste is om de voerbak volledig te vullen en regelmatig aan te vullen.


Hoofdstuk 4: Afvoer van (rest)producten

Spoiler: show
4.1: melk

Hiervoor hoef je op de standaardkaarten niets te doen, Deze wordt automatisch verkocht.

4.2: vaste mest

Met een voorlader/verreiker/… laadt je de mest van de mesthoop rechtstreeks in een mestverspreider en rijd je deze leeg op het veld. Er zijn standaard geen mogelijkheden om vaste mest met een kipper te vervoeren.

4.3. vloeibare mest

In de categorie drijfmesttanks vinden we verschillende tanks, Deze kunnen we in 3 subcategorieën onderverdelen.

Drijfmestsproeiers: hieronder vallen de marshall st 1800, de zunhammer ske 18,5 pu en de fliegl stv 25000 vc Deze tanks worden gebruikt om de mest over het veld te verdelen.

Transporttank: Dit is de garant tsa 30000. Hiermee kan je mest uit de mestput trekken om zowel de veldcontainer als de drijfmestsproeier bijvullen en is vooral interessant voor grote velden of velden die ver van het koeienbedrijf verwijderd liggen.

Veldcontainer: Deze dient alleen als tijdelijke opslag, je kan deze alleen met een transporttank vullen. Deze machine is eigenlijk alleen interessant bij bemesten in multiplayer. Zo “voorkom” je dat de persoon met de drijfmestsproeier zonder mest valt en moet de transporteur minder wachten.


Deel 2 koeien verzorgen met mods

Spoiler: show
Inleiding

Daarnet heb ik een hele uitleg gegeven over het voeren op de Giants-wijze, Hier komt uiteraard veel bij kijken, zowel op machinaal vlak als op “werktijd” vlak. Denk je nu bij jezelf: “dat baalvoeren is niets voor mij”. Dan heb ik goed nieuws voor je, In het volgende deel ga ik namelijk een uitleg geven over schepvoeren. Met andere woorden: Een voerwijze waar geen balen (en dus geen balenvork/tang) meer aan te pas komen. Het enige dat je nodig hebt is een “goede schepbak”
Om deze werkwijze toe te passen heb je 3 mods nodig:
Placeable heap: //gamesmods.net/farming-simulator- ... -v-11.html
Jester unischovel: //www.modhoster.com/mods/schaufelset
Universalprocesskit: //gamesmods.net/farming-simulator- ... -0912.html

Hoofdstuk 1: voorbereiding van de producten
1.1 kuilvoer
De productie van kuilvoer blijft ongeveer hetzelfde zoals in het standaardsysteem. Het enige verschil is dat de methode met gewikkelde balen geschrapt wordt van het mogelijkhedenlijstje.

1.2 Hooiproductie
Hier veranderd het volgende:

Het schudden van het gras is niet meer nodig, Het volstaat om na het maaien rechtstreeks te harken.

I.P.V. het hooi te persen wordt het nu met een opraapwagen opgehaald en wanneer deze vol plaats je op de koeienboerderij een plaatsbare hoop waar je deze leegmaakt.

1.3 stroproductie

Hier is de enige wijziging dat het stro nu met een opraapwagen dient opgehaald te worden. (zie hooiproductie)

Hoofdstuk 2: Het voeren van de koeien

2.1: kuilvoer

Alles blijft hetzelfde zoals in de standaardmethode

2.2 hooi

Ook hier veranderd er bijna niets, behalve dat de baal hooi nu vervangen wordt door een schep gras.


2.3 stro

Voor deze techniek is een 2de voermengwagen of andere kar die stro kan bevatten noodzakelijk. Een stroblazer werkt hier niet. Verder blijft alles min of meer hetzelfde.

2.4: mengvoer

Het maken van mengvoer met de schepmethode heeft als voordeel dat je niet constant moet wisselen tussen schepbak en balenvork/tang en dat je je recept nauwkeuriger kunt maken omdat je wel een halve bak kan toevoegen maar geen halve baal. Een recept zal je zelf moeten uitrekenen, dit is onder andere afhankelijk welke laadmachine je gebruikt (laadcapaciteiten van de bakken verschillen van elkaar.) Maar hoe maak je nu de perfecte mengeling? Ik zal het laten zien: Als je een voermengwagen aankoppelt zie je bovenaan in de hud een “grafiekje” staan.

Afbeelding

Het eerste wat je moet weten is de capaciteit van de voermengwagen en van je speciale bak. Eenmaal je die cijfers hebt is het gewoon procent rekenen. Je voegt in mengwagen producten toe in een zodanige verhouding dat alle “metertjes” tussen de 2 streepjes blijven staan. Voor kuilvoer en hooi is dit tussen de 25 en de 75%. Voor stro is dit tussen de 0 en de 33%. Mocht er desondanks veel rekenwerk toch iets mislopen waardoor de kar al vol is terwijl alle metertjes nog niet juist staan, Geen paniek, Je kan dit nog altijd aan de koeien geven, De game engine gaat de producten dan terug scheiden en bij het eerder gegeven voer van die soort optellen.

Hoofdstuk 3: afvoer van de (rest)producten

3.1 melk
Alles blijft hetzelfde, Doch indien gewenst bestaan er mods voor het manueel verwerken/verkopen van melk.

3.2 vaste mest

Hier kan gebruikt gemaakt worden van een kipper die mest kan vervoeren om meer in 1 keer mee te pakken, Voor het overladen zijn er 2 manieren: Je kan de mest rechtstreeks van de kipper op de schepbak kappen of je kan de mest eerst op een plaatsbare hoop aan de kant van het veld leggen om hem dan met de schepbak op te scheppen.

3.3 vloeibare mest

Ook hier veranderd er niets, Giants heeft zijn huiswerk goed gemaakt, dus er zijn eigenlijk geen mods die het echt beter/makkelijker maken.


Tutorial door: Vinnieque
Groet,

Mike
PS: Stuur me geen PB's in verband met Farming Simulator zelf, hier is het forum voor. Andere praktische vragen zijn natuurlijk welkom.

Real Life foto's:
AgroFotografie.be
Afbeelding/agrofotografie
Avatar gebruiker
mike_v
Globaal moderator
 
Berichten: 3026
Geregistreerd: 19 jan 2014, 17:27

Keer terug naar Tips & Tutorials

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron